Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Niet zomaar …
   Er wordt zo gemakkelijk vanuit gegaan dat een veroordeelde een ‘crimineel’ is. In de zin van iemand die bewust gekozen heeft voor een loopbaan aan de andere kant van de wet. Of toch op zijn minst gekozen heeft om iets te doen wat niet mag.

Ook bij jongere gedetineerden is dat snel het oordeel. Vaak is het echter een samenloop van omstandigheden. Geen geld, grote groepsdruk, onvermogen om school of werk goed te doen. En steeds weer op televisie en internet de boodschap dat iedereen alles kan bereiken en hebben, snel en gemakkelijk. Rappers zitten in dure auto’s en rappen terwijl de dikke gouden kettingen en grote gouden kruisen heen en weer zwaaien. Mooie meisjes dansen sierlijk en laten veel zien. Beroemde popzangeressen dragen en maken reclame voor Dior en andere modehuizen. En ga zo maar door. Realityprogramma’s laten vooral zien hoe je problemen niet op moet lossen, met veel geruzie, want de kijkcijfers …

Maar wat nu als je je niet kunt concentreren op school of werk. Als leren je moeilijk afgaat, en je iets tien keer moet horen voordat je het kunt? Wat als je bij het zien van een formulier alleen maar een warboel aan woorden ziet en vragen niet kunt beantwoorden? Dan wordt een bezoek aan een gemeentehuis een nachtmerrie, belastingaangifte of uitkering aanvragen een gigantisch probleem. En wat als je niet goed kunt rekenen en vooruitzien, als je niet doorhebt dat je allang over je datalimiet of beltegoed heen bent en aan het einde van de maand ineens rekening van honderden euro’s binnenkomt?

Het is moeilijk om dan hulp te vragen. Alleen al omdat je daarmee aangeeft dat je het niet alleen zelf kunt. Maar ook omdat je bang bent dat het zoeken van hulp zelf al veel in te vullen vragen oplevert. En ‘wat als ze beslag op me gaan leggen’. Als je van de ene naar de andere persoon of instantie wordt gestuurd en verdwaalt in al die indrukken en informatie.

Het komt steeds vaker voor. Het onvermogen om zelf je weg te vinden in de samenleving. En dan zul je zien: er is altijd wel iemand in de buurt die je kan helpen om snel geld te verdienen. Risicoloos natuurlijk, ‘er kan niets gebeuren’. Of je ziet een aantal keer op televisie dat iemand een overval pleegt. Drie minuten werk en je hebt de oplossing van je problemen in je handen! Mooi!

Nadenken over de gevolgen voor jezelf, gepakt worden en straf, doe je niet echt. Nadenken over de gevolgen voor je slachtoffers ook niet. Vooruitzien is sowieso niet je sterkste kant. Alles moet nu hier binnenkomen. En dan is de verleiding erg groot.

Het is niet de bedoeling slechte daden goed te praten. maar we mogen ook wel stilstaan bij het feit dat veel jongeren die de fout ingaan niet  bewust hun keuzes hebben gemaakt. Niet zoals iemand die het meezit dat doet, bij zijn volle verstand en in goede omstandigheden. Slechte daden blijven slecht. Maar de persoon is meestal niet zo kwaad. Vaak gewoon pech gehad met de plek waar je geboren bent en hoe je bent, met welke mogelijkheden.

Binnen zie je ze vaak groeien, in vertrouwen en kracht, in bewustzijn en inzicht. Het komt wel goed, denk je dan. Bij de meesten toch wel.

terug

Maandag 9 december 2019  


Zoeken


Lijn










© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer