Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Is het initiatief mislukt?

   Aad heeft twee overvallen gepleegd. Daarbij heeft hij winkelpersoneel bedreigd. Hij had geld nodig. Het gebeurde ook onder invloed van alcohol. In de bajes is Aad nuchter. Hij denkt na over wat hij heeft gedaan. En hij beseft dat hij die winkelmedewerkers de schrik van hun leven heeft bezorgd. Daar had hij voor en tijdens die overvallen helemaal niet bij stil gestaan. Hij dacht toen alleen aan het geld dat hij nodig had.

Na een kerkdienst blijft Aad staan bij posters op de gang van de Geestelijke Verzorging. Op één ervan staat: ‘De kans om te praten over wat er gebeurd is…’ De poster komt van Perspectief Herstelbemiddeling, een organisatie die daders en slachtoffers met elkaar in contact brengt. De achterliggende gedachte is, dat zo'n contact beide partijen, daders en slachtoffers, kan helpen het delict te verwerken.

Ik spreek Aad aan. Hij zegt dat hij spijt heeft van wat hij die winkelmedewerkers heeft aangedaan. We maken een afspraak en er volgen enkele gesprekken. Hieruit blijkt mij dat zijn spijt oprecht is. Dat hij zich zelfs schaamt dat hij bij het plannen en uitvoeren van het delict helemaal niet aan slachtoffers heeft gedacht, maar alleen aan zijn eigen voordeel. Hij groeit er naar toe, om aan de slachtoffers excuses te willen aanbieden. Aan God heeft hij al lang om vergeving gevraagd. Maar als die ook van de slachtoffers zou kunnen komen, dát zou voor hem een opluchting zijn.

Wij besluiten om bij Perspectief Herstelbemiddeling een aanvraag te doen voor bemiddeling tussen Aad en de slachtoffers. Een medewerkster heeft eerst een gesprek met Aad apart en met de slachtoffers apart. Maar helaas komt dat bemiddelingsproces niet echt op gang. Want de slachtoffers willen geen contact met Aad, ook niet met die medewerkster; ze hebben zelfs aan het Openbaar Ministerie aangegeven dat ze over het verloop van de zaak geen informatie willen.

Aad vindt dat jammer. Hij is teleurgesteld. Maar is het initiatief ook helemaal mislukt? De medewerkster en ik vinden van niet. En dat zeggen wij ook tegen Aad. Want Aad heeft zijn best gedaan. Hij heeft moed getoond. Hij kan zichzelf recht in de ogen kijken. Dat draagt in ieder geval bij aan zijn eigen herstel tot een mens die zichzelf waardeert. Hij is niet blijven hangen in zichzelf verwijten maken over foute keuzes.

Ludger Schüling, pastor PI Almelo

terug

Zaterdag 20 juli 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer