Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Perspectief Herstelbemiddeling
 

“Ik heb zo’n verschrikkelijke spijt dat ik iemand heb doodgereden; het laat me maar niet los”.

Aldus gedetineerde Harry die nu bijna drie jaar geleden onder invloed een fietser van 56 jaar heeft aangereden die daarbij om het leven is gekomen. Al die tijd heeft Harry enorme schuldgevoelens.

Hij zelf lijdt eronder, zijn vrouw en drie kinderen lijden eronder; de vrouw van het slachtoffer en haar kinderen lijden eronder. Twee gezinnen stuk, omdat Harry een paar biertje teveel heeft gedronken en toch achter het stuur kroop wat hij dus niet had moeten doen.

Bewakers van de gevangenis komen naar mij toe met de vraag of ik niet eens met Harry wil spreken omdat zij de indruk hebben dat hij het  heel moeilijk heeft.

Elke week spreek ik met Harry en elke week zit hij huilend voor me.

In het eerste gesprek vertelt hij me hoe het ongeluk gebeurd is; hij tekent gedetailleerd de wegsituatie en de plek waar de auto van Harry de fietser tegen het  wegdek heeft gesmakt.

Harry vindt het vreselijk dat hij de twee gezinnen dit heeft aangedaan. Op alle drie de kinderen heeft het zijn weerslag gehad en op vooral twee heeft het negatieve gevolgen gehad voor de schoolloopbaan.

Meteen na de aanrijding heeft Harry een brief geschreven naar de vrouw van het slachtoffer hetgeen hem niet in  dank is afgenomen.

Psychologische hulp bij Harry heeft niet mogen baten: hij is er nog steeds zeer emotioneel onder en hij kan het maar niet verwerken en een plek geven in zijn leven.

Na enkele gesprekken vraag ik Harry op een gegeven moment of hij zijn spijt mondeling zou willen uiten aan de  vrouw van het slachtoffer.  Intuïtief voel ik aan dat Harry daar wel eens enorme baat bij zou kunnen  hebben;  als hij zijn verdriet en spijt zou kunnen uiten aan degene die hij dit leed heeft aangedaan,  kan het verwerkingsproces misschien pas goed beginnen, gaat hij er minder onder gebukt  en heeft  hij er wellicht wat minder last van.

Overigens zou het voor de vrouw van het slachtoffer ook goed kunnen zijn: aanvankelijk was zij er ongetwijfeld nog niet aan toe en wees zij de spijtbrief van Harry af, maar nu na enkele jaren staat zij er wellicht wat meer voor open en kan het haar goed doen om van de dader te horen hoe ontzettend veel spijt hij heeft van zijn gedrag.

Haast gretig antwoordt Harry dat hij dat  maar al te graag zou willen!  Dat  zou hem helpen!

Ik stel voor om Perspectief  Herstelbemiddeling (voorheen Slachtoffer in Beeld)  in te schakelen:  een onafhankelijke  organisatie die bij de familie van het slachtoffer nagaat of zij bereid is met de dader te spreken over het delict. Die dader en slachtoffer  nader tot elkaar probeert  te brengen als beide partijen daartoe althans bereid zijn.

Enkele weken later verneem ik van Perspectief  Herstelbemiddeling dat  de vrouw van het slachtoffer gelukkig bereid is om met Harry te willen praten.

Op deze wijze wordt de pijn verlicht van alle partijen die hierin een rol spelen: De dader kan zijn oprechte spijt betuigen; de vrouw van het slachtoffer staat open voor de spijt van de dader; voor alle betrokkenen goed voor het verwerkingsproces.

Justitiepastor Wim Evers

terug

Vrijdag 26 april 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer