Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Bewaakte ogenblikken
 

Portretten van longstay tbs’ers

Tentoonstelling in het Museum Valkhof Nijmegen tot en met 4 december 2016

 

Ruim drie jaar geleden ontstond bij geestelijk verzorger Marco Luijk het idee om bewoners van de langdurige forensische psychiatrische zorg te laten portretteren. Deze bewoners worden ook wel longstay tbs’ers genoemd.

Het gaat om mensen die jarenlange behandeling achter de rug hebben, maar bij wie het delictgevaar niet verminderd is. Achtentachtig longstayers wonen zo op een goed bewaakt terrein van  de Pompestichting in het plaatsje Zeeland, Noord Brabant, en komen zeer waarschijnlijk nooit meer vrij.

Zijzelf ervaren het vaak niet als wonen maar als opgeborgen, uitgerangeerd, weggestopt.

Zij voelen zich vooral niet gezien, en daarom was het zo’n goed idee van Marco Luijk om aan kunstschilder Henk Hage te vragen om portretten te maken van de 88 Longstayers in Zeeland, opdat ze zich op z’n minst door een  schilder even gezien zouden voelen. De schilder kreeg er wel één opdracht bij: de bewoners mochten niet herkenbaar geportretteerd worden. Henk Haage ging de uitdaging aan. Hij richtte een atelier in op de locatie en nodigde de bewoners uit. Sommige bewoners wilden meteen meedoen, anderen lieten zich pas later verleiden. Voor weer anderen was dit te moeilijk. Uiteindelijk hebben vijftig bewoners zich laten portretteren.

Ik heb twee weken geleden de tentoonstelling in Nijmegen bezocht. Ik vond het een indringende mooie tentoonstelling. Omdat ik lang gewerkt heb met longstaypatiënten in Veldzicht Balkbrug, herkende ik onmiddellijk een aantal bewoners, die zeer treffend met een paar penseelstreken waren neergezet. Maar wie nooit met een longstay tbs’er heeft gesproken heeft zal niemand herkennen.  Of toch wel? Zal hij zien dat het om mensen gaat die wel het een en ander hebben meegemaakt, maar die wel het zelfde verlangd hebben als u en ik?

In de mooie catalogus van de tentoonstelling vertelt Henk Haage over de rijke gesprekken die hij heeft gehad tijdens het schilderen van de bewoners.

Ik vind de tentoonstelling en de catalogus echt een aanrader voor iedereen die de mens achter de tbs’er wil zien. Na de tentoonstelling worden de portretten ergens in de inrichting in Zeeland opgehangen. Best wel jammer: het zwaarst beveiligde kunstwerk van Nederland.

Erik Verheijen  geestelijk verzorger RK in de FPC dr.S. van Mesdag in Groningen

terug

Vrijdag 26 april 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer