Home  -> Nieuws Leeg plaatjeNieuws op de voorpagina


Lees verder
Dinsdag 19 november 2019  


Zoeken


Lijn
Er was eens..
 

Er was eens een gevangenispastor, voor het gemak zal ik hem Johan noemen. Johan gaat naar zijn werk in de gevangenis met het idee en met de hoop dat zijn werk er toe doet.

 
 >> Lees verder
Lijn
Voor wie zou ik plaats maken?
 

Het is vast een heel stomme vraag. Dat heb ik wel eens. Ik zit wat te mijmeren en dingen te overdenken en dan ineens stuit ik op een vraag of stelling die me niet meer loslaat. Waar komt die dan vandaan? Waar komen gedachten vandaan? Waar gaan ze naartoe als ze me gepasseerd zijn?

 


 >> Lees verder
Leeg plaatje Pastoraal bezoek van Bisschop de Jong
   

Het is  zondag 7 juli 2019.  Heel vroeg in de ochtend kruipt Monseigneur dr. Everard de Jong achter het stuur van zijn auto en rijdt naar het Detentiecentrum Rotterdam. Bij zijn aankomst, omstreeks 09 :00 uur, is hij ontvangen door een van de directieleden en Portefeuillehouder van de dienst Geestelijke Verzorging binnen het DCR, mevrouw Jeanin Bou Rached.

 >> Lees verder
Lijn
Niet zomaar …
   Er wordt zo gemakkelijk vanuit gegaan dat een veroordeelde een ‘crimineel’ is. In de zin van iemand die bewust gekozen heeft voor een loopbaan aan de andere kant van de wet. Of toch op zijn minst gekozen heeft om iets te doen wat niet mag.
 >> Lees verder
Leeg plaatje Jan van Luxemburgprijs
   

´Vaders die vanuit de gevangenis hun kinderen een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan, daar draait het om bij het vader-voorleesproject van de PI Alphen aan den Rijn. Dit bijzondere project, dat al dertien jaar bestaat, heeft onlangs de Jan van Luxemburgprijs gewonnen.´ (bron- Alphens.nl.) lees het hele verhaal

 
Lijn
“Palmpasen en de Vlinders rond Hemelvaartsdag”
  Met Palmpasen ontvangen gedetineerden altijd palmtakjes. Vaak nemen ze er een paar extra mee – ook voor hun kameraden die niet in de kerk zaten.  Tijdens de viering worden de buxus-takjes gezegend en besprenkeld met wijwater. Ze symboliseren nieuw leven. 
 >> Lees verder
Leeg plaatje Brief aan God
 

Lieve God,

 

Het is me wat, dat vergeven!

Eerlijk gezegd, ik heb mijn hierover mijn twijfels.

Want weet u, God, ik heb moeite met vergeven.

 >> Lees verder
Lijn
Psalmen in de bajes
  In de gevangenis zijn voor velen de psalmen een bron van kracht . emeritus collega Wim Evers heeft een aantal voor u verzameld. Lees document
 >> Lees verder
Leeg plaatje de pelgrimsgroep
 

In mijn woonplaats sprak een goede kennis mij op straat aan.  “Ik heb laatst extra aan jou gedacht en aan jouw speciale werk”, zei zij. Ik keek haar verbaast aan. 

‘Ja, wij waren vanuit de pelgrimsgroep  met een paar mensen van justitie op stap. En dat heeft veel indruk op ons gemaakt!’. Ik fronde mijn voorhoofd, niet begrijpend. En toen vertelde zij het hele verhaal.

 
 >> Lees verder
Lijn
De kapotte rozenkrans.
  De voorraad rozenkransen was al een poosje op, nieuwe waren besteld. Vorgie week kwamen ze aan en ging ik ze halen in het magazijn. Het nieuwtje verspreidde zich snel en al gauw kreeg ik van verschillende mensen de vraag of zij er een mochten hebben. 
 >> Lees verder
Leeg plaatje Angst en vertrouwen
 

De gedetineerden in onze gevangenissen en huizen van bewaring zijn niet allemaal mensen die slechte dingen doen. Vaak zijn ze behalve dader ook slachtoffer. Moeilijke dingen uit hen verleden en bepaalde situatie hebben mede gemaakt dat ze in de bajes terecht zijn gekomen. Wat trouwens geen verontschuldiging is, wel een verklaring.

 
 >> Lees verder
Lijn
Pastor, hoe doe je dat nu geloven?
 

Als gevangenispastor kom je in je werk allerlei slag mensen tegen zowel binnen als buiten de muren. Je praat over van alles echt van alles van persoonlijke relatie tot de toestand in de wereld en uiteraard ook over geloof. Als pastor ben je op het gebied van geloof met onderricht, verkondiging en geloofsgesprekken bezig.

 
 >> Lees verder
Leeg plaatje Hoezo ordeprobleem
 

Heb jij wel eens een orde probleem in de kerkdienst  vraagt iemand  mij. Ik ben stil en verbaasd, wat een vraag. Ordeprobleem in de kerkdienst.

 >> Lees verder
Lijn
Geloven en twijfelen
   

Vraag aan een willekeurige persoon waarin hij gelooft en je krijgt een uniek antwoord. De antwoorden zijn in woorden verschillend, maar zelfs als ze hetzelfde zijn, zit daarachter nog een geheel eigen belevingswereld en dus heel andere betekenissen.

 >> Lees verder
Leeg plaatje TALENTEN ACHTER DE TRALIES
   Tussen de tralies door kijk ik vanuit mijn werkkamer op het voetbalveld. Er spelen twee ploegen tegen elkaar. Het valt me op dat er zeer goed gevoetbald wordt; snelle passes, vlot samenspel. De verdediging staat als een huis en de aanvallers zijn balkunstenaars. Wat ook opvalt: Het gaat er heel sportief aan toe.
 >> Lees verder
Lijn
18 wetten van de de Nederlandse Bajes
 

Als nieuwkomer binnen Justitie is Adames nieuwste boek: De 18 wetten van de Nederlandse bajes een verademing voor me. Het boek helpt me om snel thuis te geraken binnen het reilen en zeilen van de penitentiaire inrichting. Ex-gedetineerde Adames benoemt op concrete wijze waar gedetineerden tegen aan lopen gedurende hun detentietijd in zijn overzichtelijk gepresenteerde en in 18 hoofdstukken of ‘wetten’ verdeelde boek. Hij blijft echter niet hangen in het probleem benoemen, hij komt met concrete oplossingen hoe je kan werken aan je eigen herstel.

 >> Lees verder
Leeg plaatje Kerst in de gevangenis
 

Met de kerstdagen vastzitten is extra zwaar. Juist tijdens feestelijke momenten mist men zijn of haar familieleden het meest. Maar ook het feit dat ze jou missen, doet zeer. 'Dat wil ik niet meer', is een uitspraak die je regelmatig van gedetineerden hoort, vooral als ze wat ouder worden.

 
 >> Lees verder
Lijn
God keert zich naar ons toe.
 

Mijn spreekkamer is voor veel gedetineerden een oase van rust. Hij ligt in een gedeelte van de P.I. waar geen cellen zijn. De kamer is voor mij alleen. Af en toe gebeurt het dat iemand anders er gebruik van maakt, maar alleen als ik er zelf niet ben.

 
 >> Lees verder
Leeg plaatje "De Heer is mijn herder" in de ISO
  Of ik even bij hem langs wil gaan: gedetineerde Nicolae* die nauwelijks Nederlands spreekt, wel een beetje Duits en Engels. Hij is opgesloten in de ISO want hij loopt telkens weg. Iedere dag ruimt Nicolae zijn cel helemaal op en zet hij zijn schaarse spullen klaar voor vertrek. 
 >> Lees verder
Lijn
Mag ik ook nog een kaarsje aansteken?
 

Eén van de mannen zegt me: ‘Ik kom naar de kerkdienst om een kaarsje aan te kunnen steken. Zo kan ik weer even in gedachten bij mijn vader zijn. Het doet me nog steeds zo zeer dat ik hem missen moet.’ Zo vergaat het veel mensen die in detentie zitten.

 >> Lees verder
Leeg plaatje ‘De Bajesagenda is mijn houvast.’
 

`Op donderdag 30 november vindt in Justitieel Complex (JC) Zaanstad de presentatie plaats van alweer de 31e editie van de Bajesagenda. Het eerste exemplaar zal tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stiltecentrum door Mark de Boer, directeur van Stichting Ark Mission, worden uitgereikt.`

Naar website ark mission

 
 
Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer