Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Gespreksgroepen en rituelen
 

Op woensdag is het christelijke gespreksgroependag. Elke woensdag heb ik 3 gespreksgroepen in het stilte centrum van de PI. De vaste heren die zich hebben opgegeven weten wanneer het is en komen altijd op tijd. Pasje inleveren bij de balie, naar het Stilte Centrum en elkaar hartelijk begroeten.

 

De deelnemers komen uit verschillende landen en culturen. De ´kosters´ hebben alles dan al klaar gezet en de heren starten met een eigen gebed bij de liturgische tafel. Tijdens de eerste minuten klingt er uit meerdere talen christelijke liturgische muziek en brand er wat wierrook bij de iconen.

De heren starten meestal met het uitwisselen van de laatste nieuwtjes. Daarna is er ruimte voor gesprek, een thema.

Vorige week had ik als thema rituelen. Ik had een korte film over rituelen van over de hele wereld en wat de betekenis.

Opvallend om dan de discussie in te gaan. De voertaal is engels en spaans. Soms wordt er onderling wat vertaald. Boeiend om te zien hoe religieuze rituelen een belangrijke plek hebben bij de deenemers, ondanks dat sommigen nooit in de kerk komen. Zij vertellen dan dat het geloof iets is wat in je hart zit. Daar heb je geen gebouw of ruimte voor nodig.

Sommigen vertellen over de rituele tatoeages´s die sommigen vol trots dragen en aangeven dat hun lichaam hun kerk, hun tempel is.

Elke week is het weer boeiend om mee te mogen maken hoe verschillend en intens mensen bezig zijn met de zin en onzin van het leven.

Drs. Chris Baakman, geestelijk begeleider PI Ter Apel

terug

Dinsdag 23 oktober 2018  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer