Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Bron van spiritualiteit
 

Nu al meer dan een jaar mag ik mij inzetten voor de mannelijke vreemdelingen in strafrecht (VRISers) in PI ter Apel. De vele nationaliteiten, talen en tradities en religieuze stromingen maken het werken in deze setting boeiend maar ook dankbaar.

 

Velen hebben alles in het buitenland om verschillende redenen moeten achterlaten. Eenmaal in de gevangenis wachtend op terugzending naar land van herkomst na uitzitten van straf.

Gisteren mocht ik weer voor gaan in twee gebedsdiensten. Samen met de dominee hebben enkele gedetineerden in 2015 een bajesband opgericht met koortje.  

Met de bajesband had ik de liederen en muziek al doorgenomen en ingestudeerd afgelopen vrijdag. Ook de pianist van ´buiten´was tevens op het hoogte van de liederen en had zich kunnen voorbereiden.

Nadat de vrijwilligers opgehaald waren was de bajesband samen met de pianist gestart voor het inspelen voor de dienst terwijl de ´kosters´in de pantry de koffie voor na de dienst aan het zetten waren.

De 1e dienst was afgeladen vol. De´ toezicht´(bewakers) waren verbaasd. Tot de laatste stoel en iedereen begroet elkaar. Voor en tijdens de dienst werden er kaarsjes gebrand bij de iconen. Een indrukwekkend ritueel op zich.

De hele dienst was de aandacht opmerkelijk. Tijdens het lezen van het evangelieverhaal van die zondag in meerde talen en de bezinning rond te tekst in 2 talen. Zachtjes werd wel wat vertaald aan elkaar maar men was betrokken en men hield rekening met elkaar .

Ook tijdens de gebeden om kracht, hoop vrijheid en vooral voor vrede en de in het buitenland wachtende familie werd intens beleefd.

Het ´onze vader´ (waarbij iedereen solidair gaat staan) en het wees gegroet Maria werd door iedereen in eigen taal mee gebeden. Een soort toren van Babel moment.

Tussen de liturgische momenten door bracht de band en het koor de liederen niet onverdienstelijk ter ore. Na de dienst het gezamenlijk vragen om Gods zegen in meerdere talen was  er tijd even bijpraten.

Ook nu weer, zette ik zoals zo vaak, een Afrikaans lied tijdens het koffiedrinken.

Een aantal mannen vroeg of het iets harder mocht  waarop zij begonnen te dansen. Als snel stond een grote groep mannen te dansen in het kerkruimte en dankten God al dansend. Voor het kaarsenaltaar met het Maria icoon stonden enkele mannen met tranen in de ogen in verschillende talen te bidden.

Enkele vrijwilligers kwamen bij mij nadat zij ademloos hadden staan te kijken naar het tafereel. ´Onvoorstelbaar Chris, wat een bron van spiritualiteit.´

Weer kracht om een week verder te kunnen. Ook de 2e dienst werd hetzelfde te ervaren. Kortom ik ben dankbaar dat ik dit mag doen en ruimte mag scheppen voor de bron die kracht kan geven in zware tijden.

Chris Baakman, r.k. geestelijk verzorger PI ter Apel

terug

Zondag 19 augustus 2018  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer