Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Bijzondere ontmoetingen in de Jeugdinrichting
 

bij imam Fatma Tüfekci en pastor Bert Simons

drie bijzonder ontmoetingen tijdens de gespreksgroep in de vakantie

Jongeren die in een jeugdinrichting verblijven, gaan gewoon naar school, meestal binnen de muren van de jeugdinrichting. In de vakantietijd zijn er regelmatig ontspannende activiteiten zoals een sportwedstrijd of een kookworkshop.

 

De imam en de pastor hebben dit jaar samengewerkt in enkele bijzondere gespreksgroepen waarop alle jongeren konden inschrijven.

Op 2 augustus kwam Jacques, de vader van Nadine, die op 17 jarige leeftijd werd vermoord. Hij bezoekt gevangenissen om daar met de mannen te praten over de gevolgen van een moord. Zo’n ernstige gebeurtenis heeft grote gevolgen voor ouders, voor andere kinderen, voor je werk, voor de toekomst. Het gesprek met Jacques maakte diepe indruk op de jongeren en enkelen gingen ook aan de slag met het boek dat zijn echtgenote heeft geschreven. Het was soms muisstil in de groep.

Op 9 augustus konden de jongeren in een rollenspel een rechtszaak naspelen en tot een oordeel komen. De meesten zijn al eens in een rechtbank geweest of moeten daar nog naartoe. Hoe is het om in de rol van advocaat te kruipen, om officier van justitie te spelen of beslissingen te nemen alsof je een rechter bent? Denise en Selma lieten het dat oefenen in de oefenrechtbank. Het oordeel van de jongeren was soms strenger dan in de rechtszaal. En goede acteurs dat er tussen zaten!

Frans was vroeger jeugdrechter en heeft veel jonge mensen voor zich gezien en beslissingen genomen. Nu is hij met pensioen. Hij ging op 16 augustus in gesprek met de jongeren over hun vragen aan de rechter en over zijn motivatie om dit werk te doen. De jongsten hadden vooral vragen over grote zaken en heftige kwesties. De jongeren die wat ouder zijn en vaak een lange PIJ maatregel hebben, stelden vragen naar vooroordelen, naar de invloed van de zaken op de rechter zelf en vertelden over de betekenis van een dergelijk lange maatregel voor het leven van een jongere.

De jongeren die contact hebben met de pastor raakten in gesprek met de contacten van de imam. Dat gebeurt op de woongroepen natuurlijk elke dag, maar in deze vorm bij de geestelijke verzorging had het een speciale betekenis.

Bert Simons 18 september 2016

terug

Dinsdag 24 april 2018  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer