Home  -> Nieuws Leeg plaatjeNieuws op de voorpagina


Lees verder
Vrijdag 18 augustus 2017  


Zoeken


Lijn
Schuld of juist schaamte
 

‘Schuld, ik draai rondjes om mijn schuld, en dat gaat maar door. Ik wil het graag zo, want dan kan ik me bezighouden met iets waar je wat aan kunt doen. Ooit is het afbetaald.’

 

 >> Lees verder
Lijn
TROUWEN IN DE BAJES

 

Jaren gaan voorbij, dat het niet gebeurt, eind vorig jaar tweemaal wel: trouwen in de bajes.

Omdat het twee katholieke paren betrof, die een zegen over het burgerlijk huwelijk wensten, werd ik er bij betrokken. 

Lees het hele artikel

 >> Lees verder
Leeg plaatje Gelooft u dat nou echt?
 

‘Gelooft u dat nou echt pastor? Gelooft u dat nou echt? Dat er plek is voor zwakke mensen? Het kan toch helemaal niet? Alleen de sterken overwinnen.’

 >> Lees verder
Lijn
Wat geloof ik eigenlijk?
  We bevinden ons in een ietwat smerige recreatiezaal.  Mannen die willen nadenken over wat ze nu eigenlijk geloven. We hebben gesproken over bestaande geloofsbelijdenissen maar nu is de vraag: wat geloof jij eigenlijk. Waarin? In wie/wat? 
 >> Lees verder
Leeg plaatje “Voor het eerst in 30 jaar jaar ben ik weer in de kerk geweest en het heeft me heel goed gedaan
 

Aldus Arthur die na vele jaren weer eens een kerkdienst bijwoonde in de gevangenis. Na afloop van de kerkdienst in PI Lelystad vroeg ik hem waarom het hem goed heeft gedaan. Hij antwoordde: “de heilige sfeer vond ik mooi; daar vond ik troost in; alsof de Geest van God er was”. 

 >> Lees verder
Lijn
De kapotte rozenkrans.
  De voorraad rozenkransen was al een poosje op, nieuwe waren besteld. Vorgie week kwamen ze aan en ging ik ze halen in het magazijn. Het nieuwtje verspreidde zich snel en al gauw kreeg ik van verschillende mensen de vraag of zij er een mochten hebben. 
 >> Lees verder
Leeg plaatje Perspectief Herstelbemiddeling
 

“Ik heb zo’n verschrikkelijke spijt dat ik iemand heb doodgereden; het laat me maar niet los”.

Aldus gedetineerde Harry die nu bijna drie jaar geleden onder invloed een fietser van 56 jaar heeft aangereden die daarbij om het leven is gekomen. Al die tijd heeft Harry enorme schuldgevoelens.

 >> Lees verder
Lijn
Goede Vrijdag
  Het is de ochtend van Goede Vrijdag. Ik ben nog maar net in het Huis van Bewaring als er een telefoontje van een afdeling is. Of ik met Hans wil spreken. Ik ga naar zijn cel, en meteen vertelt Hans: Na een lang voorarrest zou na Pasen eindelijk een beslissende zitting zijn. Hans heeft goede hoop op vrijspraak. 
 >> Lees verder
Leeg plaatje “Verdachten verdwijnen te snel achter de tralies”
 

“Rechters nemen soms te makkelijk het besluit om verdachten in afwachting van hun strafzaak achter de tralies te zetten. Als die verdachten later worden vrijgesproken, kunnen ze hun huis, baan of relatie kwijt zijn.”  (Bron: AD.nl/Foto© ANP) Lees verder

 
Lijn
Wat me nu toch allemaal overkomen is… dat is zo bijzonder…
   Karel vroeg aan mij of ik een keer bij hem langs wilde komen. Op het moment dat we afgesproken hebben, heeft hij vijf dagen cellulair. Dus ik ga naar hem toe. Hij zit opgesloten in zijn cel omdat hij had gevochten met een medegedetineerde. Het is donker in zijn cel. Gordijnen dicht, lamp uit.
 >> Lees verder
Leeg plaatje “Een crimineel heeft het recht om vergeten te worden”
 

“Een veroordeelde crimineel wil dat Google alles over zijn strafzaak verwijdert. De Hoge Raad geeft hem een steun in de rug.” (Bron: Trouw.nl) Lees verder

 
 
Lijn
De steppe zal bloeien
 

Hoe de gedetineerde mannen de detentie beleven, benoemen ze vaak met een beeld. Één van die beelden is de woestijn. Dat beeld  van de woestijn kan staan voor leegte, voor eenzaamheid, voor gebrek aan alles dat het leven mooi maakt. Maar ook voor afzondering, voor bezinning.

 >> Lees verder
Leeg plaatje Slachtoffer in Beeld
 

“Ik heb zo’n verschrikkelijke spijt dat ik iemand heb doodgereden; het laat me maar niet los”. Aldus gedetineerde Harry die nu bijna drie jaar geleden onder invloed  een fietser van 56 jaar heeft aangereden die daarbij om het leven is gekomen. Al die tijd heeft Harry enorme schuldgevoelens.

 
 >> Lees verder
Lijn
“Du-Bois: 'Overheid faalt met hulp aan onterecht vastgezeten gedetineerde'”
   “Het Openbaar Ministerie moet ook mensen die ten onrechte hebben vastgezeten begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving. Nu hebben zij geen recht op hulp. 'Feitelijk zegt Justitie tegen deze mensen: zoek het lekker zelf uit.'” (Bron: de Volkskrant.nl/Foto:©Thomas Schlijper/HH) Lees verder
 
Leeg plaatje “Gedetineerden krijgen 'cold case-kalender' van politie”
 

“Gedetineerden in vijf gevangenissen krijgen een kalender met daarop een groot aantal onopgeloste misdrijven waaronder moord. De politie hoopt zo informatie van de gevangenen te krijgen over coldcasezaken. Bonjo, de belangenvereniging van (ex)gevangenen, ziet niets in deze 'Coldcasekalender'.” (Bron: Trouw.nl/Foto: © Politie) Lees verder

 
Lijn
God keert zich naar ons toe.
 

Mijn spreekkamer is voor veel gedetineerden een oase van rust. Hij ligt in een gedeelte van de P.I. waar geen cellen zijn. De kamer is voor mij alleen. Af en toe gebeurt het dat iemand anders er gebruik van maakt, maar alleen als ik er zelf niet ben.

 
 >> Lees verder
Leeg plaatje “Weer minder gevangenen in Nederlandse bajes”
 

“Het aantal gevangenen in Nederland is opnieuw flink gedaald. Ons land telde vorig jaar 39.800 gedetineerden, 8 procent minder dan een jaar eerder en liefst 20 procent minder dan tien jaar geleden.”(Bron: AD.nl/foto:©anp) Lees verder

 
 
Lijn
Christelijke Meditatie
  In de gevangenis wordt veel nagedacht, gebeden, gemediteerd. Veel mensen denken dat meditatie is voorbehouden aan de boeddhisten. Niets is minder waar. Ook in onze eigen christelijke traditie is en wordt veel gemediteerd. Niet met het doel enkel je hoofd leeg te maken, maar om in contact te komen met God, met het hogere. 
 >> Lees verder
Leeg plaatje “Mijn Papa in de gevangenis”
  Vier jaar geleden werd ik gebeld door PIW-er Edwin op de afdeling met een vraag voor een gesprek met een gedetineerde. Het ging om Joost V.. Hij is vader is zoals velen en had het moeilijk. Tijdens het gesprek vertelde hij dat hij bezig was met tekenen en schilderen om zijn hoofd leeg te maken. 
 >> Lees verder
Lijn
Bewaakte ogenblikken
 

Portretten van longstay tbs’ers

Tentoonstelling in het Museum Valkhof Nijmegen tot en met 4 december 2016

 

 >> Lees verder
Leeg plaatje Meditatief Rozenkransgebed in het PPC
  Iedere dinsdagmiddag druppelen patiënten van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) van PI Vught het Stiltecentrum binnen. Er branden kaarsen bij de Maria icoon, er klinkt zachte pianomuziek uit de muziekinstallatie. In het midden van de stilteruimte staat een grote tafel met daaromheen een stuk of tien stoelen. Midden op tafel staat een beeld van Maria, omgeven door een waaier  van rozenkransen. Voor Maria staat een grote kaars. 
 >> Lees verder
Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer